Flash Back 4.1

REGATE ONLINESibenik Match Race

 

20 - 21.06.2015.

Dva dana punih vrhunskog jedrenja su bila vrhunski doživljaj i za publiku nakopnu i publiku na moru. Jedrilo se po vjetrovima svih snaga i smjerova, svatko sa svakim, mijenjale su se jedrilice... match race po svim "pravilima struke".

 

Regata

 

Regata kategorizirana s Grade 3 po ISAF kategorizaciji je prva koju organiziraju momci iz Wave SAiling Center-a, a jedri se na njihove 4 jedrilice Beneteau 25 Platu. Od najavljenih 8 posada u Šibenik je stiglo njih 6. Jedna posada je iz Slovenije i 5 hrvatskih, a sve se sastoje od po 4 člana posade.

Program okupljanja u Šibeniku je započeo s predavanjem na temu match race jedrenja, pravila, taktike i svega što se u jednovečernjem predavanju moglo ispričati okupljenim jedriličarima. Predavanje je održao iskusni slovenski match race sudac Andraž Koželj.

Start prvog match dan je u 12:20, a 5 minuta potom krenuo je i drugi match. Prva dvojka je po stalnom jedru odvozila prvu orcu, pa su mogli nastaviti dalje s jedrenjem, ali je zato drugi par morao prekinuti jedrenje jer je vjetar značajno okrenuo prije nego su stigli do prve oznake.
Ubrzo je počela lagana kiša koja je na dvadesetka minuta prekinula sve aktivnosti. Tek u 13:02 je krenula predstartnih 7 minuta prvog matcha drugog flighta.
U prvom matchu drugog flighta na suprotnim stranama su se našle posade braće Piasevoli, a predstartnu proceduru je bolje odradio stariji i iskusniji Teo. Ali mlade snage predvođene Lukom nakon starta su ih stalno pritiskale i njihov dvoboj učinile vrlo zanimljivim do prelaska u drugu orcu kad je Teo ostvario nešto veću prednost.
Drugi match je u predstartnoj proceduri ponudio dosta akcije i brzih taktičkih odluka između Petrovića i Rameše. Čak i jedan vrlo dobar circling prije sprinta na startnu liniju!
U nasatvku jedrenja boljom se pokazala "žuta" posada, pa je Hrvoje Petrović upisao svoj prvi pobjednički bod.
I nakon ovog niza od 3 uspješna matcha ponovno pauza zbog bonace...
3. flight je održan po zapadnjaku koji je obećavajuće zapuhao s ambicioznih 6-7 čvorova. Tijekom jedrenja je polako slabio, pa su oni manje vični jedrenju pod spiakerom po laganom vjetru imali problema u jedrenjima u krmu.
U oba matcha su se kasniji pobjednici izdvojili već nakon starta i razliku su samo održavali do kraja. Kao zanimljiviji match mogao bi se izdvojiti drugi, gdje su Rameša i Gomerčić imali dosta viravanja dok su stigli do prve oznake.
Četvrti krug je počeo po laganom južinu koji je sve više slabio i na kraju je puhalo jedva 1-2 čvora. Flota se razvukla po cijelom polju i nakon obilaska privjetrinske oznake vjetar je počeo okretati na maestral.
Maestral je vrlo svježe zapuhao i u metežu na polju najviše je profitirala Ramešina posada koja je unatoč tome što su startali kao drugi match prva okrenula bovu od krme. U međuvremenu je signaliziran desni charlie. U sprintu su svi krenuli prema Martinskoj gdje su okrenuli drugu orcu i u najatraktivnijim finišu svi dojurli do cilja koji je sad stajao skoro pod 180°u odnosu na vjetar.
U 5. flightu prvi su startali Luka Piasevoli i Hrvoje Petrović. Drugi match u ovom flightu im je oduzeo cijelu pažnju, a Petrović je rutinirano stigao do cilja kao prvi.
Drugi match, najatraktivniji u cijelom round robinu je atraktivno krenuo od samo predstartne procedure. Tijesna borba cijelo vrijeme je kulminirala na samom finišu kad Rameša nije oprostio jedinu grešku koju su napravili Teo Piasevoli i njegova ekipa.
Šesti flight je na startu dao obećavajuću situaciju Kočili u matchu s Petrovićem, oni je nisu iskoristili do kraja i Petrović sa svojom ekipom je izbio na čelo i tu ostao do kraja.
U drugom matchu Luka Piasevoli i Gomerčić su bili u nešto bližim položajima jedan u odnosu na drugog, ali Luka nije prepuštao vodstvo od početka pa do kraja.
Sedmi flight, Rameša i mlađi Piasevoli, Luka, u prvom matchu i derbi začelja, Kočila, Gomerčić, u drugom matchu.
Rameša je očekivano pobijedio Luku, ali se zato nije moglo lako prognozirati što će se desiti u drugom matchu. Tu se ovaj put pokazao boljim Marjan Kočila i osvojio je prvi pozitivni bod današnjeg dana, dok je Gomerčić dobio svoj četvrti negativni bod.
Osmi, može se reći, poluflight, jer je u njemu bio samo jedan match. Prva stvar koju treba naglasiti za dvoboj Tea Piasevolija i Hrvoja Petrovića je to što je tu prvi put danas bilo nekoliko protesta i penala! Svi su se desili u predstartnoj proceduri dok je kasnije u plovu bilo čisto jedrenje.
Od počeka se nekoliko dužina izdvojio Piasevoli, da bi ga u prvoj krmi Petrović sustigao na samo jednu dužinu. Druga orca je također pripala Piasevoliju koji je razliku ponovno povećao, ali je bržom vožnjom Petrović razliku počeo nadoknađivati u idućoj krmi. I ponovno, na samom kraju, jedan propust na vodećoj jedrilici, koji su drugoplasirani iskoristili i pred samim ciljem osvojili pobjedu.
Za kraj je ostao drugi match prvog flighta. Jedrili su ekipe Hrvoja Petrovića i Tome Gomerčića. Pred start je Petrović praktički osvojio ovaj plov, jer je do startne linije stigao s nekoliko dužina prednosti.
Kad se napravi konačni zbroj pobjednik dana je sa savršenim omjerom od 5:0 postao Hrvoje Petrović. Drugoplasiran je Tonko Rameša s rezultatom 4:1, dok je Teo Piasevoli na trećem mjestu s 3:2.
Na četvrtom mjestu je Luka Piasevoli s omjerom 2:3, dok je predzadnji Marjan Kočila s 1:4 i na začelju Tomo Gomerčić s omjerom 0:5.

Jaka bura koja je zapuhala od ranih jutarnjih sati omogućila je da se odjedri puni program, odnosno polufinala, derbi začelja, finale i regata za 3. mjesto.
Odlučeno je da će se jedriti na 3 pobjede, osim boraca za 5. mjesto koji su odjedrili samo jedan plov.
Prvi polufinalni par je činila posada pobjednika kvalifikacija, splitsko-riječko-zagrebačka ekipa predvođena Hrvojem Petrovićem i čeveroplasirani iz kvalifikacija, šibenska posada s Lukom Piasevolijem za kormilom. Tu je već od starta bilo jasno da je Petrovićeva ekipa spremnija i iskusnija, ali mlade snage iz JK Val se nisu predavale i davale su maksimum u sva tri održana jedrenja.
Drugi par su činio drugoplasirani murtersko-zadarski tim s Tonkom Ramešom na čelu i trećeplasirani iz kvalifikacija, šibensko-murterski tim kojeg je okupio Teo Piasevoli.
Ovaj par je obećavao neizvjesniji ishod od prethodnog i to se na kraju i ostvarilo. Tonko i Teo su jednako kvalitetni i iskusni jedriličari, ali ovaj put je Teo bio spremniji i odmorniji od svog konkurenta. I ovaj par je završio s rezultatom 3:0.
Rezultati kvalifikacija su tako iznjedrili da će za 3. mjesto jedriti Rameša i mlađi Piasevoli, dok će za pobjedničko mjesto regatu jedriti Teo Piasevoli i Hrvoje Petrović.
Dok su oni na brodu Regatnog odbora ždrijebali na kojim jedrilicama će jedriti slijedeće dvoboje, jedrio se derbi začelja. Tu su za 5. mjesto jedrili slovenci predvođeni s Marjanom Kočilom i zagrebačko-zadarska kombinacija s Tomom Gomerčićem za timunom.
Po burnim uvjetima Gomerčićeva posada je bila spretnija i s nekoliko dužina prednosti je ušla u cilj ispred slovenaca i tako odlučila raspored na začelju.
Nešto iza 13:30 se krenulo s finalnim jedrenjima. Što se tiče borbe za broncu tu je bilo čisto od početka, jer Rameša nije dopustio Luki niti jedan bod, pa je s rezultatom 3:0 osvojio 3. poziciju u konačnici.
U borbi za prvo mjesto je bilo napeto od početka do kraja. Vrlo tijesne borbe u predstartnoj proceduri za što bolju poziciju na startu i kasnija bliska jedrenja u regatnom polju su bila poslastica za one koji su pratili ove matcheve.
Tada su ujedno i suci imali najviše posla, jer su se poznavanja jedriličarskih pravila najviše koristila, pa su presuditelji morali donijeti više odluka nego u cijelom dotadašnjem tijeku natjecanja.
Vodstva su se izmjenjivala tijekom pojedinih plovova po nekoliko puta, ali u konačnici Petrovićev tim je pobijedio i to s 3:0, pa kad se zbroje svi rezultati iz prethodnih matcheva dobije se da su imali idelan niz od 11 pobjeda i niti jednog poraza!
Zanimljivo je spomenuti da se na prethodnom match race-u koji je održan u Šibeniku 2009. godine pobjednik bio Tonko Rameša, a drugoplasirana zagrebačka posada Ratka Štibrića u kojoj je član posade bio, tada srednjoškolac, Hrvoje Petrović.
Članovi njegove posade su ove godine u Šibeniku bili Igor Šepić, Philipp Bilobrk i Marin Sedlar.

Ostale posade su bile u slijedećim sastavima:

 • Teo Piasevoli
 • Marin Desabota
 • Pave Pleslić
 • Blaženko Friganović
 • Tonko Rameša
 • Antonio Arapović
 • Mate Ivić
 • Duje Fržop
 • Luka Piasevoli
 • Frane Beg
 • Luka Novaković
 • Juraj Radačić
 • Marjan Kočila
 • Klement Propotnik
 • Rok Propotnik
 • Jošt Sodnik
 • Tomo Gomerčić
 • Leonard Kvarantan
 • Mato Mužević
 • Ivan Kovačić

 

Flash Back

 

R O U N D   R O B I N
Hrvoje Petrović Tonko Rameša Luka Piasevoli Tomo Gomerčić Marjan Kočila
Teo Piasevoli 0 : 1 0 : 1 1 : 0 1 : 0 1 : 0
Hrvoje Petrović 1 : 0 1 : 0 1 : 0 1 : 0
Tonko Rameša 1 : 0 1 : 0 1 : 0
Luka Piasevoli 1 : 0 1 : 0
Tomo Gomerčić 0 : 1

 

 


P O L U F I N A L E   p a r   1


Teo Piasevoli : Tonko Rameša


1 : 0

1 : 0
1 : 0

 


P O L U F I N A L E   p a r   2


Luka Piasevoli : Hrvoje Petrović


0 : 1


0 : 1


0 : 1

 

 


Z A   5.   M J E S T O

Marjan Kočila : Tomo Gomerčić

0 : 1

 

 


Z A   3.   M J E S T O


Luka Piasevoli : Tonko Rameša


0 : 1


0 : 1


0 : 1

 

 


Z A   1.   M J E S T O


Teo Piasevoli : Hrvoje Petrović


0 : 1


0 : 1


0 : 1

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

SMR 2015 - dan 0 - 03SMR 2015 - dan 0 - 07SMR 2015 - dan 0 - 11SMR 2015 - dan 0 - 16SMR 2015 - dan 1 - 005SMR 2015 - dan 1 - 042SMR 2015 - dan 1 - 061SMR 2015 - dan 1 - 118SMR 2015 - dan 1 - 195SMR 2015 - dan 1 - 244SMR 2015 - dan 1 - 281SMR 2015 - dan 1 - 323SMR 2015 - dan 2 - 010SMR 2015 - dan 2 - 058SMR 2015 - dan 2 - 096SMR 2015 - dan 2 - 143SMR 2015 - dan 2 - 153SMR 2015 - dan 2 - 176SMR 2015 - dan 2 - 197SMR 2015 - dan 2 - 217

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2015 Sibenik Match Race

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr