Flash Back 4.1

REGATE ONLINEZadar ORC Cup

10 - 11.05.2014.

Posljednja regata u prvom dijelu sezone tradicionalno je održana u Zadru.

Regata

 

Unatoč najavam koje su bile u danima pred regatu, u Zadru se ipak nije okupilo deset jedrilica. Dvije su otkazale u posljednji trenutak, pa je ukupan broj sudionika se zadržao na 8. To su sve stari sudionici u Kupu, osim slovenskog Elana 450 pod imenom Sky. Riječ je  posadi koja u Sloveniji sudjeluje u Jinx kupu, a također i sa Skyem nastupa na većim hrvatskim regatama. Zadar ORC Cup su iskoristili za ispitivanje mogućnosti jedrilice u suradnji s Tomom Bašićem i Stipom Vitaljićem.

U subotu je jutro bilo pravo ljetno. Puno sunca i bez daška vjetra. Tek se iza podne izišlo na more, a startna procedura je započeta u 13:05. Unatoč vjetru od 8-9 čvorova flota je rutu od oko 5.5NM odjedrila za nešto više od sat vremena. Regata je prošla vrlo čisto, bez ekscesnih situacija, samo što oni koji su izabrali desnu stranu, bliže kopnu, su dobili nešto lošije konačne rezultate nego što smo navikli od njih.

Ubrzo nakon kraja prvog plova krenulo se u drugi, ali je za vrijeme jedrenja prve krme došlo do promjene smjera vjetra za oko 30°. Štoviše, vjetar je i slabio, tako da je podignuta kombinacija zastavica kodeks i alfa i flota se vratila u Uskokovu lučicu.

Nedjeljno jutro je započelo jednako kao i subotnje u apsolutno idiličnim uvjetima tipičnim za mediteranski ambijent u ljetnim mjesecima. Međutim, iza 9 je krenulo skupljanje naoblake i stizalo je ranije najavljeno jugo. Regatni odbor je prije 11 sati pozvao flotu na more i postavio polje točno za 180° okrenuto u odnosu na prethodni dan. Startalo se već u 11:30 jer je namjera bila da se nedjelja iskoristi u potpunosti i da se odjedre sva tri predviđena plova. Polje je bilo slične dužine kao i za prvi plov, ali je svim jedrilicama trebalo manje od sata da stignu do cilja.

Na startu drugog plova je puhalo oko 12-13 čvorova juga da bi do kraja plova podignulo i preko 16-17 čvorova. Zbog konfiguracije kanala vjetar je povremeno i oscilirao i u smjeru i u brzini, pa je RO trebao odlučiti da li će napraviti korekciju s privjetrinskom oznakom. Dok su trajale procjene trenutne situacije jugo je počelo vrlo brzo jačati i vrlo brzo je pojačalo do preko 26 čvorova.

Jedina odluka koja je u toj situciji ostala na raspolaganju RO je bila da se regata prekine i da se jedrilice pošalju natrag u Vitrenjak.

 

Rezultati

 Jedrilica Kormilar Klub
R - 1 R - 2

Ukupno
1 El Solete
Alexander Sako
FYC Slovakia

1
2
3


2 Gringo 2
Robert Sandalić
JK Uskok

3 1
4

3 Mareus
Krešimir Đakulović
JK Spinut

2 3
5

4 Sky Marjan Kočila
JK Štroklja

5 4
9

5 Anđela X
Branko Iljadica Rapo
JK Val
4 5
9

6 Quebramar Peter Mosny
FYC Slovakia

7 6
13

7 Ladies First
Damir Desabota
JK Val
6 7
13

8 Jonathan RR Robert Radola JK Vega
8 8
16

 

Oni koje zanimaju rezultati po korigiranim vremenima trebaju samo klikniti na oznake pojedinih jedrenja u gornjoj tablici.

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. plovaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. plovaaa

 

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

Zadar ORC Cup - dan 1 - 009Zadar ORC Cup - dan 1 - 040Zadar ORC Cup - dan 1 - 077Zadar ORC Cup - dan 1 - 135Zadar ORC Cup - dan 1 - 151Zadar ORC Cup - dan 1 - 176Zadar ORC Cup - dan 1 - 196Zadar ORC Cup - dan 1 - 221Zadar ORC Cup - dan 2 - 08Zadar ORC Cup - dan 2 - 33Zadar ORC Cup - dan 2 - 48Zadar ORC Cup - dan 2 - 55

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

Video galerija

 

Video isječak prve predstartne procedure možete pronaći ovdje:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 

Video isječke s ostalim predstartnim procedurama možete pronaći u ovom članku.

 

You are here Regate 2014 Zadar ORC Cup

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr