Flash Back 4.1

REGATE ONLINEORC prvenstvo Splita

11 - 12.10.2014.

Nakon jednogodišnje pauze u Splitu je ponovno održna jedna od regata za ORC Kup Hrvatske.

 

Regata

 

Ciklus regata koje se organiziraju za ORC Kup Hrvatske za 2014. godinu se sastoji od pet okupljanja na skoro cijelom Jadranu, a četvrta u nizu ove godine je regata koju je organizirao Jk Špinut iz Splita.

Zadnji put kad je regata iovog tipa organizirana u Špinutu je bilo u rano proljeće 2012. i tada zbog bezvjetrice je održan samo jedan plov. Kakva je prognoza bila cijeli tjedan pred regatu očekivo se sličan razvoj događaja. To je vjerojatno i razlog manjeg broja jedrilica od očekivanog. Na startnoj listi ih se našlo 9, a samo manji broj ih je bio iz Splita, dok je većina bila sastavljena od najvjernijih sudionika u Kupu.

U subotu nakon okupljanaj i obavljanja prijava, Regatni odbor je neko vrijeme odlučio čekati na kopnu, ali se ipak iza podne dao signal da se iziđe na more. Naime, stigla je dojava da ispred punte Marjana ipak nešto puše, pa se krenulo u potragu za vjetrom. Karavana se ubrzo našla na spomenutoj lokaciji, ali je u međuvremenu i to malo vjetra nestalo. Pojavljivale su se zone namreškanog mora tu i tamo, uglavnom uz kraj, ali ta područja nisu bila dovoljno velika za postavljanje polja. Drugi problem je bio i vrlo frekventan plovidbeni put iz Splitske trajektne luke prema Šolti, Drveniku i Splitskim vratima o kojem se također trebalo voditi računa.

Uglavnom je dan prošao u ugodnom izležavanju na kasno jesenskom suncu i promatranju dupina koji su se našli u blizini. Dovoljno jaki refuli su se pojavili oko 3 sata i postavljeno je polje ispred glave Čiova u smjeru Brača. Start je bio regularan, ali vjetar je ipak izdušio na pola prve orce i zaključeno je da se ipak ništa neće promijeniti pa dan je signal za povratak u Špinutovu lučicu na zajedničku večeru na kojoj je dominirao vrlo dobro spremljen gof s gradela!

Nedjeljno jutro je osvanulo s još ljepšom atmosferskom situacijom za one koji se još uvijek osvježavaju u moru i hvataju zrake sunca. Jedriličari su pak bili nestrpljivi i oko podne su već svi bili na moru s ciljem da se pronđe odgovarajući vjetar bilo gdje na razumnoj udaljenosti od Špinutove lučice. Vrijeme je prolazilo i na kraju je ekipa s Quebramara izgubila strpljenje i vratila se u lučicu na pakiranje, a ostalima se čekanje ipak isplatilo. Malo južnije od subotnje pozicije postavilo se polje skoro pa paralelno s Čiovom i krenulo se s predstartnom procedurom. Polje je bilo prilagođeno vjetru od 6 čvorova pa je prva orca bila duljine od oko 1 NM. Mala nervoza na startu je rezultirala s tri prestupa. To je bio jedini "zanimljivi" dio regate, jer je sve ostalo bilo normalno jedrenje gdje su se svi borili ipak najviše sami protiv sebe.

Rapored ulazaka u cilj je bio u skladu s očekivanjem po realnim veličinama brodova i njihovim brzinama, a vjerojatno je većini ipak najveće iznenađenje po tom pitanju bila najmanja jedrilica na regati, Ultra Figaro. Na njoj su jedrili samo Tomislav Bašić i Emil Tomašević i pokazali su da se mogu kvalitetno nadmetati s mnogoljudnijim posadama.

Drugi plov je dan par minuta nakon ulaska posljednje jedrilice u cilj da se postojeći vjetar maksimalno iskoristi. I na ovom startu je bilo malo gužve, ali samo s jednom crvenom zastavicom koja nije "iskorištena" u protestnom roku.

Polje je bilo skoro pa jednako prethodnom. Kako je vjetar otišao u desno za desetak stupnjeva za toliko se polje korigiralo, a je duljina bila skoro pa jednaka. Najbrži su polje obišli za nešto više od 44 minute, a nešto više od 10 minuta nakon njih su stigli i posljednji u realnom vremenu. Rezultati nakon korekciji u Alturi su bili dosta različiti u odnosu na one iz prvog plova, a u oba je najbolja posada bila ona s jedrilice Mareus II iz kluba domaćina. S ove dvije pobjede su suvereno pobjedili i uzeli nove bodove koji će situaciju na vrhu CRO ORC ljestvice učiniti zanimljivijom prije održavanja Državnog prvenstva za mjesec dana u Puli.

 

Rezultati

 Jedrilica Kormilar Klub
R - 1 R - 2

Ukupno
1 Mareus
Krešimir Đakulović
JK Spinut

1
1
2


2 Yellowpad
Jan Winkler
JK Medveščak

4 3
7

3 Anđela X
Branko Iljadica Rapo
JK Val

2 6
8

4 Gringo 2
Robert Sandalić
JK Uskok

3 5
8

5 Blue Chip
Marin Mišura
JK Zenta
5 4
9

6 El Solete
Alexander Sako
FYC Slovakia

8 2
10

7 Ultra Figaro
Tomislav Bašić
JK Labud
6 7
13

8 Lišina 2
Željko Šimičić
JK Špinut

7 8
15
9 Quebramar Peter Mosny FYC Slovakia DNS DNS 20

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa1. plovaaa

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aaa2. plovaaa

Foto galerija

 

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

Split 2014 - dan 1 - 06Split 2014 - dan 1 - 10Split 2014 - dan 1 - 22Split 2014 - dan 1 - 33Split 2014 - dan 2 - 019Split 2014 - dan 2 - 045Split 2014 - dan 2 - 063Split 2014 - dan 2 - 087Split 2014 - dan 2 - 111Split 2014 - dan 2 - 132Split 2014 - dan 2 - 147Split 2014 - dan 2 - 168

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

Video galerija

 

Video isječak predstartne procedure:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

a ostatak video materijala u ovom članku.

 

You are here Regate 2014 ORC prvenstvo Splita

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr