Flash Back 4.1

REGATE ONLINEGalijola

10-11.09.2011.

Točno u 12:00 je startala 30. Galijola. Na startu se našlo 26 jedrilica, ali s vrlo slabom podrškom od strane Eola.

Kao što je najavljeno u pogonu je i 15 trackera iz sustava FlashBack, a raspodijeljeni su po željama Organizacijskog odbora.

Regata

Već na početku jutra kad je krenulo okupljanje posada moglo se vidjeti da su prognostičari pogodili prognozu za ovaj vikend. Velika vručina i još veća bezvjetrica su metereološke karakteristike današnjeg dana.

Posade su nakon pripremanja brodova tražile zaštitu od sunca ispod šatora koji su bili podignuti na Opatijskom mulu kao servisne zone za Opatijski rally koji se također održava u ovom terminu.

Ove godine je uvedena i jedna novost. Do sada se Galijola uvijek jedrila na istoj ruti za sve brodove, ali na ovom izdanju uvedena je i dodatna ruta koja vodi do Creskog Zaglava. Ona je predviđena za manje jedrilice za koje nije realno moguće očekivati da će u limitiranom vremenu od 30 sati jedrenja uspjeti stići do Galijole i natrag.

Opravdanost toga se mogla vidjeti odmah nakon starta, jer se po tim uvjetima dio flote sačinjen od laganih regatnih krstaša značajno odvojio od klasičnih obiteljskih krstaša. Tako da su do oznake obaveznog obilaska napravili razliku od skoro sat vremena.

Nažalost na startu se nisu pojavili najavljeni maksi krstaši Shining Maxy Umago i Veliki Viharnik. Ostalih 26 koji su stigli podijeljeni su u 5 skupina po slijedećem popisu:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Jedrilica Kormilar
Grupa
Alfa auto
Darko Matoš
6
Fin
Eduard Rukavina
Nina
Ivan Cimerman
Malinska
Nikola Jurić
Kraljica majka
Andrej Božičević
Mrvica Teo Hvinžak
Aleksandra Aleksandar Šlosar 5
UFO reloaded Tonči Skomeršić
Flamingo 2 Mario Kos
Rozica Robert Bucković 4
Tempesta Neven Cuculić
Plava vila Dušan Golja
Jidula Boris Lah
Cro-a-sail Vedran Kabalin
Oštro Darko Jakovčić
In Bambo Veritas Željko Petričić
Canarino furioso 2 Boris Radolović 3
Lazy lady Marino Balog
Paikea Robert Žmikić
Follow me Edoardo Ferlan
Mick 1 Igor Borovac 2
Damaco Berislav Vranić
Bella nostra Diego Biljan
Sv. Vid Diego Biljan
Follow us - Vulkan Nova Ivica Šćurić
DSK Christian Tominić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odmah nakon starta flota je krenula prema obaveznom obilasku oko oznake postavljene na oko pola milje nakon starta. Do nje su prvi stigli DSK i Follow Us sa skoro 3 čvora brzine.

Tu se odmah moglo vidjeti da natjecatelje čeka dug period na moru, jer je vjetar koji je puhao biti preslab za one koji inače nisu pripremljeni isključivo za regate.

Nešto bolja situacija je nastupila nakon dolaska do Cresa. Tad je u kanalu između njega i Istre puhalo i do 13 čvorova, pa su se postizali i brzinski rekordi ove regate. Naravno, oni koji su stigli prvi do tog vjetra su bili oni koji su i inače najbrži, pa su oni ostvarili i značajniju razliku nego što su je imali do tada. Dodatni imupls je večina dobivala i sa svježim vjetrom iz pravca Raše.

Nekako u to vrijeme se flota odvojila na dva dijela. Manji brodovi su skretali prema svjetioniku na Zaglavu, dok su veći produžili na jug do Galijole. Većina uređaja za praćenje se nalazila na većim brodovima, dok su od manjih uređaje imali samo Alfa auto i Malinska. Ekipa s Alfa auta je bila koja je ispunila prvi zadatak na regati, obilazak oko jednog od svjetionika. To se zbilo oko 22:10,  a 40 minuta nakon njih je posada Malinske napravilo isto.

Ivica Ščurić i posada jurilice Follow Us su prvi obišli lanternu Galijola, a to se zbilo točno u ponoć! Nakon njih su stigli i momci s Damaca, a sat i pol nakon njih je i posljednji iz skupine napravio isto.

Noć je za jedrenje bila prekrasna jer je cijelo vrijeme bilo vedro uz jaku mjesečinu. Jedino je nedostajalo još nekoliko čvorova vjetra...

Za vrijeme povratka neke jedrilice se nisu pridržavale jednog od osnovnih pravila noćne navigacije, a to je paljenje navigacijskih svjetala. Zbog toga je organizator u pogon stavio i dva presretača, gumenjak i fisher s kojima su suci obilazili flotu, a ujedno su bili i brodovi za pratnju.

U nedjelju ujutro prvi se pred ciljem pojavio Alfa auto.

Na drugom mjestu dugo se nalazio drugi mali brod, Malinska, ali pred ciljem ih je uspio proći Follow Us kao prvi među većim brodovima. Za njima je u kratkom vremenskom razmaku stigao jedino još Damaco.

Ostali nisu imali sreće i morali su dosta vremena provesti plutajući između Cresa i Opatije. Neki nisu imali dovoljno energije i strpljenja za dočekati kraj regate po takvim uvjetima ili su procijenili da ni po uvjetima s jačim vjetrom ne mogu stići do cilja unutar vremenskog ograničenja od 30 sati, pa su odustali. Osim njih bilo je još i dosta jedrilica koje su već nakon starta regate vidjeli što ih očekuje i koje su njihove realne šanse za uspješan dolazak do cilja, pa su odustali ubrzo nakon obilaska bove.

Posljednji i najuporniji bili su momci s jedrilice Mick 2 koji su stigli svega par minuta prije 18 sati.

Na kraju je do cilja regate uspjelo dojedriti samo polovica flote, odnosno 13 jedrilica koje su se pojavile na startu.

Rezultati

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Jedrilica
Kormilar

PlasmanAlfa auto

Darko Matoš

1

Malinska

Andrej Božičević
2

Nina

Ivan Cimerman
DNF

Fin

Eduard Rukavina
DNF

Kraljica majka

Andrej Božičević
DNF

Mrvica
Teo Hvinžak DNFUFO reloaded
Tonči Skomeršić
1

Aleksandra
Aleksandar Šlosar DNF

Flamingo 2
Mario Kos DNFCro-a-sail
Vedran Kabalin
1

Oštro
Darko Jakovčić 2

Tempesta
Neven Cuculić

3


Jidula
Boris Lah DNF

Rozica
Robert Bucković DNF

Plava vila
Dušan Golja DNF

In Bambo Veritas
Željko Petričić DNFPaikea
Robert Žmikić
1

Follow me
Edoardo Ferlan 2

Canarino furioso 2
Boris Radolović DNF

Lazy lady
Marino Balog DNFFollow us - Vulkan Nova
Ivica Šćurić
1

Damaco
Berislav Vranić 2

DSK
Christian Tominić 3

Sv. Vid
Miran Cofek
4

Mick 1
Igor Borovac 5

Bella nostra
Diego Biljan DNF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flash Back

Interaktivna animacija u Flash Back 3.1 sustavu može se ovdje pronaći . Prije nego se animacija pokrene treba mala doza strpljenja, jer je potrebno skinuti oko 17 MB podataka, za koje je potrebno određeno vrijeme. Zato molim sve one koji to pokrenu da budu strpljivi, jer je riječ o ogromnoj količini podataka unatoč tome što je postavljen vremenski interval od 5 sekundi.

Također se na nekim mjestima može primjetiti "preskakanje" brodova na pojedinim dijelovima animacije. To je zbog nekih "dječjih bolesti" koje je Flash Back 4.1 sustav pokazao za vrijeme rada, a na nekim mjestima i zbog nedostatka signala GSM mreže nije došlo do prijenosa podataka s tih mjesta na server.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aa30. Galijolaaa

Foto galerija

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije

Galijola 2011 - 003Galijola 2011 - 009Galijola 2011 - 013Galijola 2011 - 026Galijola 2011 - 035Galijola 2011 - 045Galijola 2011 - 054Galijola 2011 - 060Galijola 2011 - 069Galijola 2011 - 077Galijola 2011 - 083Galijola 2011 - 092

a sve ostale fotografije priprema za jedrenje i prvog plova nalaze se u galeriji na ovom linku.

You are here Regate 2011 Galijola

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr