Flash Back 4.1

REGATE ONLINEPH klupskih ekipa u monotipu

12 - 14.11.2010.

Nakon višegodišnje pauze ponovno je organizirano Prvenstvo Hrvatske u monotipu za klupske ekipe, a domaćin natjecanja je bio JK Ventan u suradnji s tvrtkom Alternautika iz Jezera s otoka Murtera.

Regata

U konkurenciji su se nalazile i muške i ženske posade, pa je prvenstvo organizirano u obje kategorije. Ukupno ih se okupilo 10 s cijelog hrvatskog dijela Jadrana, a najzastupljenija je bila Šibensko - Kninska županija.

Lista natjecatelja je izgledala ovako:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Klub Kormilar Posada
JK Orsan, Dubrovnik
Denis Vukas
Maroje Ljubomirac
Srđan Žugović
Vedran Kosović
Juraj Dujmović
JK Zenta, Split
Zvonko Jelačić
Mirko Ukas
Boris Bakotić
Denis Stanojević
Ante Kovačević
aMladen Makjanić (r)a
aJK Medveščak, Zagreba Mario Kundih
Alen Jekešić
Boris Vrhovac
Davor Franičević
Marko Zarunić
JK Ventan, Šibenik Petra Zuber Maja Jeromel
Gaja Kos
Helena Vlačić
Nika Zupan
JK Šibenik, Šibenik Ana Gojčeta Maja Šantić
Ivana Bilić
Ana Lovrić
Željka Dulibić
Marijana Labura
YC Zagreb, Zagreb Ratko Štibrić Željko Hrvoj
Hrvoje Petrović
Dalibor Zorica
Igor Kršić
JK Neverin, Čavle Neven Cuculić Obrad Đurić
Davorin Mudrovčić
Robert Gal
Dario Kale
JK Val, Šibenik Teo Piasevoli Antun Ercegović
Jakov Dabov
Marko Maričić
Damir Vukić
YC Frapa, Rogoznica Tihana Tadinac Natalia Matošić
Helena Bule
Ivona Dražić
Nevenka Ćuk
Antonija Kunčić
YC Kornati, Murter aTonko Ramešaa Ante Turčinov
Pave Pleslić
Antonio Arapović
Damir Nakrst

Službeni trening je bio organiziran u četvrtak s brodovima na kojima će se organizirati regata. Riječ je o 10 Elana 340 Performance, a kako je prijavljen i jednak broj ekipa odlučeno je da neće biti kvalifikacijskih jedrenja nego da će svi natjecatelji voziti sve regate.

Svaki jutro prije odlaska na more održavano je ždrijebanje brodova s kratkim sastankom predstavnika Regatnog odbora i natjecatelja. Osim za uobičajeno iznošenje planova i programa za taj dan, presuditelji su analizirali zanimljive situacije s mora što su se dešavale prethodnog dana i objašnjavali natjecateljima pojedine svoje presude i odluke.

Ukupno gledajući vremenski uvjeti su bili loši i nestabilni jer su prevladavali jako slabi vjetrovi s juga. Zbog takvih situacija prvi dan je došlo do  prekida jedrenja ubrzo nakon starta.

Glavni razlog prekidanja je bila velika promjena smjera vjetra od više od 100° u smjeru zapada. S obzirom da je prognoza za cijeli vikend bila da će puhati jako slabi vjetrovi Regatni odbor je odlučio da regatna polja budu kratka, ali da se voze tri okreta.

Nakon što je vjetar okrenuo smjer flota se morala pomaknuti s postojeće lokacije jer okolni otočići nisu dozvoljavali postavljanje regatnog polja u novodobivenom smjeru. Na tom mjestu je ubrzo postavljeno novo polje i krenulo se sa startnom procedurom prvog završenog plova.

Vremenski uvjeti su do sumraka dozvolili održavanja još jednog jedrenja i na kraju su se svi vratili u marinu u Jezerima.

Subota je osvanula sa suncem i bonacom, pa je odlazak na more malo odgođen. Kad je vjetar zapuhao flota se uputila na lokaciju s kraja prethodnog dana i čekalo se da se vjetar ustabili i da se steknu uvjeti za regularno jedrenje.

Česte promjene smjera uvjetovale su korištenje oznake Charlie, ali svi jedriličari su se uspješno nosili s tim. Među svima i u subotu je daleko najbolji bio Tonko Rameša sa svojom ekipom, pa je uspješno nastavio pobjednički niz započet prethodnog dana i u jedinom (trećem) jedrenju prvi prošao ciljnom linijom.

Nakon što se vidjelo da od nastavka jedrenja neće biti ništa svi su se vratili u Jezera i nastavilo se sa kopnenim dijelom službenog programa. On se u subotu sastojao od sudačkog seminara koji je bio otvoren za sve zainteresirane. Tema seminara je uglavnom bila direktno presuđivanje u flotnom jedrenju.

Poslije  završetka seminara druženje se nastavilo u ležernom stilu uz večeru, foto i video prezentacije, te analize održanih jedrenja pomoću Flash Back sustava.

Posljednji dan  je već i po prognozi od prethodnih dana trebao biti glavni dan za jedrenje. Prognoza DHMZ-a je pogodila kompletnu sinoptičku situaciju i odlučeno je da se pokuša održati što više jedrenja. Smjer i brzina vjetra su omogućili postavljanje polja na istom mjestu gdje je pokušan i prvi plov natjecanja, ali ovaj put mnogo uspješnije.

Mnogo uspješniji početak dana i optimističniji nastavk natjecanja obilježio je branitelj naslova državnog prvaka Zvonko Jelačić. Nakon vrlo loših jedrenja u prethodna tri plova nedjelju je njegova ekipa započela s pobjedom i to je jedini plov na natjecanju koji nije pobjedila ekipa YC Kornati!

I svim ostalim jedriličarima je izgleda više odgovarao nešto jači vjetar nego što je bio prethodnih dana, pa je bilo jako zanimljivo pratiti aktualne rezultate i plasmane na rang ljestvici. Na njenom čelu je bilo jako dosadno jer na 1. mjesto Tonko Rameša nije nikom dozvoljavao niti da se približi, ali je zato od 2. do 8. mjesta bilo mnogo zanimljivije.

S obzirom da je vjetar bio dovoljno jak RO je odlučio da se pokušaju odraditi čak 4 jedrenja. To je iziskivalo dosta truda od ekipe zadužene za postavljanje oznaka, jer je nekoliko puta ponovno i Charlie bio u upotrebi. Prva tri plova su bila praćena vjetrom konstantnim po snazi, ali u 4. jedrenju je već nakon startnog signala došlo do slabljenja njegovog intenziteta. Zbog toga se na nakon druge orce morao dati signal za skraćenje.

Da ne bi bilo zabune, i do ovog cilja ekipa YC Kornati je stigla prva, a za njima najžešći protivnici dana posada JK Zenta koji su se uspjeli vratiti sa sredine ljestvice i na kraju zauzeti 2. mjesto. Kako je na ljestvica izgledala na kraju možete vidjeti u rubrici "Rezultati".

Osim analize Flash Back animacijama može se napraviti i precizna numerička analiza koja se može pronaći u  Excel datoteci na ovom linku .

Kao zaključak može se napisati da je natjecanje bilo iznimno dobro organizirano u logističkom i u svakom drugom pogledu! Dobro pripremljeni brodovi, kopneni program, dovoljan broj presuditelja na moru i kvalitetni jedriličari.

Kako je sve napisano izgledalo u na moru možete vidjeti u Flash Back animacijama na linkovima koji su označeni u naslovima stupaca u tablici i u prethodnom tekstu. Također na idućim stranicama možete pronaći i fotogalerije sva tri natjecateljska dana, a u video sekciji i predstartne procedure.

 

Rezultati

 

aaaaaaaaa Ekipa

aR - 1a
aR - 2a
aR - 3a
a a R - 4 aa
aa R - 5 aa
a aR - 6a a a a R - 7a a aUkupnoa
aKonačnoa

1 aYC Kornati

1 1 1 2 1 1 1 8 6

2 aJK Zenta

5
a11 (DSQ)a 4
1
2
2
2
27
16

3 aJK Val

3 (RDG)
3 (RDG)
6
3
4
5
3
27
21

4 aYC Zagreb

2
5
3
5
3
8
10
36
26

5 aYC Frapa

a11 (OCS)a 1 (RDG)
4 (RDG)
7
5
2
7
38
27

6 aJK Orsan

6 (RDG)
5 (RDG)
2
6
7
4
4
34
27

7 aJK Šibenik

3
3
6 (RDG)
9
6
6
5
38
29

8 aJK Ventan

6
8
7 (RDG)
4
9
7
9
50
41

9 aJK Neverin

11 (OCS)
7
11 (OCS)
8
8
a8(RDG)a 6
59
48

10 aJK Medveščakaa
8
9
a11 (OCS)a 10
10
9
8
65
54

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaa aa1. plovaa
aaaa aa2. plovaaaa3. plovaa

aa4. plovaa5. plov

6. plov


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aa7. plovaa

Foto galerija

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije

PH monotip 2010 - dan 1 - 11PH monotip 2010 - dan 1 - 30PH monotip 2010 - dan 1 - 43PH monotip 2010 - dan 1 - 60PH monotip 2010 - dan 2 - 020PH monotip 2010 - dan 2 - 065PH monotip 2010 - dan 2 - 081PH monotip 2010 - dan 2 - 100PH monotip 2010 - dan 3 - 13PH monotip 2010 - dan 3 - 44PH monotip 2010 - dan 3 - 59PH monotip 2010 - dan 3 - 84

a sve ostale fotografije priprema za jedrenje i prvog plova nalaze se u galeriji na ovom linku.

Video galerija

 

Ovdje možete pogledati video starta drugog jedrenja:

aaaaaaaaaaaaaaaaa

 

a također su na raspolaganju i video isječci svih ostalih starteva.

You are here Regate 2010 PH klupskih ekipa u monotipu

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr