Flash Back 4.1

REGATE ONLINE10. Šibenska regata krstaša

05 - 06. 12. 2009.

Održana je 10. regata krstaša za redom u Šibenskoj luci. Odaziv je bio standardno velik, jer očito se dobar glas daleko širi. Tako su se ove godine okupilo 44 posade, uglavnom svi oni koji su dolazili svih dosadašnjih godina.

Regata

Većina pristiglih posda se odlučila za nastup po OPEN-u, pa se i nekolicina koja je planirala formiranje ORC grupe morala prikloniti nekoj od 6 "openaških" grupa. Plovni park je bio jako šarolik i u odnosu na prijašnje godine, samo nekoliko klasičnih čarter jedrilica, a sve ostale su bile ili regatne ili jako respektabilne cruiser-racer verzije.

Od jutra je puhao umjeren i jak sjeverac i to je davalo naznake da će nakon duže vremena biti odvožena oba planirana plova. Prvi je bio zakazan za 10 sati, ali zbog ulaska velikog trgovačkog broda u luku morao je biti odgođen, pa je prva procedura krenula u 10:40.

Na startu je stalno puhalo više od 20 čvorova, dok je na mahove dosezalo i do 30! Favoriti su se odmah počeli odvajati, a na čelu flote je bio Gringo 2. Slijedeći nakon njega je plutaču ispod mosta okrenula Mala s Darkom Bujasom, ali oni su uskoro upali u probleme jer su pokušali dignuti spinaker. To se nije pokazalo dobrim rješenjem, pa je novonastalu situaciju iskoristilo nekoliko brodova koji su pristigli iza njih i ubrzo ih pretekli.

Cijela flota je ubrzo došla do plutače koja je zbog publike na obali postavljena ispred katedrale Sv.Jakova. Tu su brodovi prohujali velikim brzinama što je izazvalo opće oduševljenje svih nazočnih na obali, a njih je bilo u velikom broju jer je dan bio jako lijep za šetnju i opuštanje.

Dodatnoj atraktivnosti cijelog događanje je nažalost pridonio lom jarbola na Angelo Rosso. Njima je privjetrinski patarac zapeo za križ, a bura ih je nosila na obalu. Da bi omogućili upravljanje brodom i spasili ga od nasukavanja Tonči Antunović i posada su moralu otpustiti preostali patarac i dopustiti lom jarbola. Osim njih atraktivna situacija za publiku, a manje za jedriličare, desila se na drugom bolidu, Mozgu. Oni su u drugoj krmi, nakon plutaće uz obalu, doživjeli prevrtanje broda i kolombu u zraku! Zahvaljujući spretnosi Mate Arapova i njegove posade, Mozak je ubrzo vraćem u uspravni položaj i zajedrio je prema plutači ispred poluotoka Mandalina.

Drugi start je bio jednako atraktivan kao i prvi, ali s nešto slabijim udarima vjetra. Sad je vjetar rjeđe puhao s više od 20 čvorova i jedrenje je bilo malo ugodnije, a i dalje jednako atraktivno. Na startu je bilo nekoliko prijestupa i po tim uvjetima te posade su izgubile dosta vremena dok su se vratile i ponovno startale.

Situacija nakon starta je bila jednaka kao i nekoliko sati ranije, jer je Robert Sandalić s ekipom Gringa ponovno vrhunski startao i zauzeo vodeću poziciju koju nije ispuštao do kraja. Kako se regata nastavljala tako je vjetar pomalo slabio i regata se završavala po burici od oko desetak čvorova.

Moduli sustava Flash Back su bili montirani na prvom plovu na 18 brodova, a u drugom na 19.

Nedjelja je bila rezervirana za troboje na Elanima 340. Tu je trebalo nastupiti 9 posada. 8 ih se kvalificiralo subotnjim jedrenjima, a za 9. posadu organizatori su čuvali pozivnicu. Ta pozivnica je ove godine uručena najmlađoj Valovoj posadi u krstašima. To su bila djeca iz optimista i lasera od kojih su mnogi prvi put sudjelovali na regati krstaša.

Konačan popis je izgledao ovako:

  1. Zoran Lazić
  2. Luka Šangulin
  3. Robert Sandalić
  4. Branko Iljadica - Rapo
  5. Mario Hrvoj
  6. Toni Bulaja
  7. Teo Piasevoli
  8. Mate Arapov
  9. Frane Beg

Oni su se okupili u nedjelju ujutro. Međutim, izgleda da se u subotu ispuhao sav vjetar koji je bio planiran za taj vikend. Mnogi su krenuli s brodovima iz Šibenika jer ih je čekao dug put. Oni što su ostali dočekali su signal starta prvog plova tek oko 13 sati. To je ujedno bio i jedini plov, jer je nakon njega vjetar totalno prestao i natjecanje se moralo prekinuti.

 

Flash Back

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

a1. plova

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

a2. plova

 

 

Foto galerija

Ovdje možete vidjeti mali izbor iz galerije:

SRK 2009 - dan 1 - 02SRK 2009 - dan 1 - 07SRK 2009 - dan 1 - 13SRK 2009 - dan 1 - 18SRK 2009 - dan 1 - 23SRK 2009 - dan 1 - 29SRK 2009 - dan 1 - 35SRK 2009 - dan 1 - 38SRK 2009 - dan 2 - 05SRK 2009 - dan 2 - 11SRK 2009 - dan 2 - 19SRK 2009 - dan 2 - 44

a sve ostale fotografije nalaze se u foto galeriji na ovom linku.

 

You are here Regate 2009 10. Šibenska regata krstaša

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr