U nedjelju 7. ožujka odjedreno je sedmo kolo trening lige u Dubrovniku. Treniralo je 13 jedrilica, a od toga ponovno dvije bez ORC svjedodžbe, pa je u korigiranim rezultatima samo njih jedanaest.

Situacija u samom vrhu prošla je standardno što se korekcije tiče, ponovno su Lero i Rosso odjedrili tehnički najbolje, a na postolju im se pridružila posada Limonce koja je jednak rezultat ostvarila i na prvom trening okupljanju. S druge strane Arhimed je malo zakazao što se tiče realnih ulazaka u cilj, a moguće da je u pitanju posljedica iznimno vjetrovitog kola i uvjeta koje su lakše svladale veće jedrilice.

Nakon duže vremena ruta koju je trebalo prejedriti imala je oblik štapa. Startna zona je i ovog puta bila ispred Orsana, jednako kao i cilj, a bove su postavljene između Dakse i Koločepa:

Svaku bovu je trebalo obići po dva puta, ostaviti ih lijevim bokom, a ukupna duljina polja bila je 10.8NM (ne 13.6 koje su označene na karti).

Jutro je prošlo u znaku bure, ali prognoza je najavila okretanje na maestral i tramuntanu, tako da se pričekalo sa startom koji je signaliziran u 12:00, odnosno u vrijeme kad je počelo probijati sa W-NW.

Sam start je napravljen po desetak čvorova, a nakon što je flota izašla do Dakse vjetar je već dignuo na 15. Jačanje se nastavilo i dalje dok se jedrila orca, pa dok su prvi stigli do Kalamote vjetar je već forcao na dvadesetak čvorova. Smjer je uglavnom bio stabilan i oscilacije su bile uglavnom unutar 10-20°, a što je posve uobičajeno s obzirom na konfiguraciju terena.

Vjetroviti dio regate trajao je do druge orce. Tad je vjetar počeo slabiti i pao je na oko 12 čvorova, da bi u drugoj krmi pao i do 8 čvorova. Uglavnom, bilo ga je dovoljno da sve jedrilice odjedre cijelu rutu.

Tih 10.8 NM najbrže je prejedrio Rosso, a do cilja je stigao s 2 minute i 25 sekundi prednosti ispred Južnog vjetra koji je tijesnu borbu vodio s Arhimedom. Razlika u cilju između ove dvije jedrilice bila je samo 4 sekunde! Drugi match race vodio se između 4. i 5., Limonce i Lera. Ovog puta Limonca je bila brža za 15 sekundi, a u cilju je kasnila 6:40 iza Rossa.

Ostali su u cilj ulazili s dosta većim razlikama, a koja su vremena u pitanju možete pronaći na ovom linku.

Foto: Roza Zakarija

Što se tiče ORC-a, razlika s kojom je Lero osvojio prvo mjesto bila je samo 37 korigiranih sekundi. Definitivno je riječ o vrlo vrijednom bodu, jer sad posada Ive Kvestića ima skoro pa idealan skor. Nakon jednog odbacivanja niz im kvari samo jedno drugo mjesto!

Analizom cijele ORC tablice (bez korekcija za Južni vjetar i Mia Miu) i vremena koja je ORC formula izbacila, izvlači se zaključak da sve ostale posade moraju još dosta vremena posvetiti tehničkom jedrenju po jakom vjetru, kako po pitanju trima, tako i po pitanju taktike jedrenja. Trećeplasirana Limonca je za Lerom nakon korekcije kasnila čak 11:53. Intervali za ostale pozicije bili su također dosta veliki, a jedini koji su bili relativno blizu su Analea i Kana s 30 korigiranih sekundi razlike.

Još je dosta jedrenja do kraja ove sezone Lige Orsan, a trenutan poredak možete pronaći na ovom linku, dok bogatu fotogaleriju Roze Zakarija možete pronaći na ovom linku.

Idući vikend je pauza za krstaše, a svoju trening ligu imat će juniori i kadeti. Već prije tjedan dana seniori JK Orsan odlučili su uložiti svoj trud u simuliranje regata za svoj podmladak u Optimistima i Laserima tako što će im postaviti regatno polje i davati predstartne procedure sa zastavama i zvučnim signalima. Akcija se nastavlja dalje s nadom da se idući put neće ponoviti dvadesetak čvorova bure kad najmlađi i najneiskusniji nisu mogli izaći na more.

Naslovna foto: Roza Zakarija