Dok je još uvijek u Lijepoj našoj na snazi zabrana dijela sportskih aktivnosti, a među kojima se našlo i jedrenje kao visokorizičan kontaktni sport koji se upražnjava u zatvorenom, naši najbolji jedriličari morali su se snalaziti uglavnom na sličan način po pitanju zimskog turnusa priprema. Uglavnom je bila riječ o istom receptu kod sviju, a to je odlazak u inozemstvo.

Srećom nisu otišli za stalno. Neki su se već i vratili, neki planiraju još jedan ciklus nakon kraćeg odmora, ali u svakom slučaju, u Portugalu na Kanarima i na Malti jedri se bez problema.

Uglavnom je riječ o već potvrđenim reprezentativcima koji će nastupiti na Olimpijadi u Japanu. Drugi dio su jedriličari i jedriličarke koji već najavljuju kandidaturu za mjesta u Parizu, a ono što je najpohvalnije, među njima su se našle i najmlađe snage koje će svoje ozbiljne namjere možda moći najavljivati tek za Los Angeles 2028. godine, ali matični klubovi su ih prepoznali kao dovoljno kvalitetne i prosperitetne sportaše da već sada krenu s ozbiljnim trenažnim pristupom.

Najbliže Hrvatskoj bili su jedriličari u klasi Laser standard. Tonči Stipanović i Filip Jurišić već nekoliko sezona odrađuju dio zimskih priprema na Malti. Ovog puta s njima je bio i mladi dubrovački jedriličar Alec Cvinar, a težište treninga je bio veliki val kojeg se očekuje na pacifičkom regatnom polju u Japanu na OI ovog ljeta. Tamo su već bili u prosincu, a poslije Nove godine su se vratili da odrade i drugi ciklus.

Prvi dio priprema je prošao bez Filipa Jurišića koji je morao propustiti jedan tjedan zbog oporavka od famozne Korone, a potom se i on pridružio kad je osjetio da je dovoljno spreman i da je vrijeme za odlazak na morski dio priprema.

Foto: Facebook privatni profil

Srećom nije imao posljedica, tako da je vrlo brzo krenuo i s radom na fizičkoj kondiciji u Splitu.

Te Malteške pripreme su ukupno trajale 40 dana i sad ostaju u Splitu do sredine ožujka. Za to vrijeme će njihov matični klub organizirati Prvenstvo Hrvatske za Standarde, a potom i klasičnu Mornarevu regatu. Prva inozemna regata u planu je na Palmi, a tamo planiraju nastupiti i svi ostali naši reprezentativci.

Problem jedino može nastati ako dođe do odgode, a kao prijelomni datum spominje se polovina veljače i tada će organizatori objaviti svoju definitivnu odluku o održavanju.

Što se tiče klase Laser Radial trenutno najviše treniraju naša reprezentativka Elena Vorobeva i vjerojatna njena nasljednica u reprezentaciji, Sandra Lulić.

Elena je upravo završila s drugim ciklusom priprema u Villamouri. S njom je na pripremama bio i mladi Lovre Bakotić koji se iskazao na prošlom Prvenstvu Hrvatske i sad njegov matični JK Split konstantno ulaže u njega s velikim planovima kako u ovoj klasi tako i u nastavku jedriličarske karijere.

Boravak u Splitu će im kratko trajati i već idući tjedan se ponovno vraćaju u isti akvatorij. Razlog te lokacije, osim što je tamo dozvoljeno jedriti, je i veliki val zbog kojeg ekipa iz Standarda putuje na Maltu. Te prirodne uvjete prepoznale su i njene glavne konkurentice za postolje na Olimpijadi, pa na istom području trenira trenutno najbolja svjetska flota u ženskom Radialu.

Sandra Lulić od kraja prošle godine trenira s Irskim Laser Radial timom. U pokušajima za kvalifikacije u Tokio trenirala je uglavnom s našim trenerima, a sad se prebacila u čisto žensku ekipu koju predvodi Annalise Murphy, nositeljica odličja s Europskih prvenstava i Olimpijskih igara. Slično kao što Pavlos Kontides trenira s našim timom, tako se i ona priprema s Ircima. Trenutno su na Kanarskim otocima od kuda će se kasnije prebaciti u Lanzarote.

Foto: Facebook privatni profil

Sandra i Irkinje treniraju na Kanarima, a tamo se nalazi(lo) još nekoliko naših jedriličara.

Nakon Portugalskog dijela priprema, opremu su tamo prebacili i Šime i Mihovil Fantela. Trenirali su zajedno s još nekim ozbiljnim timovima više od dva tjedna, a na kraju su sudjelovali na jednoj regati u kojoj su osvojili prvo mjesto. Trenutno su u Zadru iz kojeg se 3. veljače put Portugala i Villamoure sprema posada Ninčević - De Micheli Vitturi. Djevojke iz 49erFX-a siječanj su provele doma, a morske treninge će odraditi tijekom veljače, nakon koje je i njima u planu prebacivanje na Palmu.

Neće cijelo vrijeme biti na putu, jer im je plan u Portugalu provesti do 3 tjedna, nakon čega bi uslijedio odmor na "domaćoj spizi", a potom putovanje na Kup kraljice Sofije i intenzivne pripreme za pokušaj hvatanja posljednje karte za Tokio.

I za kraj su ostali jedriličari u klasi Finn. Josip Olujić i Nenad Bugarin su siječanj također proveli na Kanarskim otocima s tim da je Josip produljio svoj boravak, a Neno se ovih dana vraća na kraći odmor.

Inače cijeli jesensko/zimski period za Josipa Olujića bio je iznimno drugačiji od uobičajenih zbog ozljede leđa. Početkom listopada dijagnosticiran mu je problem s jednim diskom (napuknuće). Potom je početkom studenog uhvatio Koronu, nakon koje se odlučio na operativni zahvat na leđima.

Oporavak je trajao do malo iza nove godine, nakon čega je ponovno krenuo sa suhim treninzima. Potom je uslijedilo i test jedrenje da se vidi da li može nastaviti s treninzima ili je potrebno još biti u procesu oporavka, ali sve se pokazalo u redu i tada se odlučuje na odlazak na Lanzarotte. Tu je inače i trebao biti još i ranije, jer je opremu prebacio već u studenom, ali zdravstveni razlozi su bili važniji.

U isto vrijeme, s druge strane ovog Atlanskog otoka, boravio je Neno Bugarin. Proveo je tamo i studeni i prosinac, a treći ciklus je odradio od 12. do 28. siječnja. Sad se vraća doma na kraći odmor, a za to vrijeme oprema putuje u Cadiz gdje bi se trebali nastaviti treninzi.

Njih dvojica inače ne treniraju zajedno, ali zato su obojica u iščekivanju vijesti s Palme.

 

Naslovna foto: Facebook privatni profili

 

A što se tiče Hrvatske i nas koji smo orijentirani na Jadran, u ponedjeljak 1. veljače trebaju se objaviti nove epidemiološke mjere. Po trenutno dostupnim brojevima situacija u državi je više nego povoljna, pa su stožeraši najavili popuštanje nekih od mjera i nadajmo se da će u tim mjerama biti i jedrenje odnosno dozvola da se djeca, a i odrasli, napokon "legalno" vrate na more!

 

Back To Top