Završna regata ovogodišnjeg ciklusa regata tradicionalnih brodica u Šibensko - Kninskoj županiji odjedrena je u nedjelju 26. rujna, kao pretposljednji događaj 24. Dana latinskog idra u Murteru. Posljednje događanje bit će organizirano u nedjelju 3. listopada, a riječ je o sportskoj regati "Gajeta kup".

Na ipak centralnom događanju ove murterske manifestacije okupile su se posade 64 gajete, kaića i leuta. Kao i svake prethodne godine riječ je o najmasovnijoj regati ovog tipa, a razlog ovako impresivnog odaziva je vjerojatno termin održavanja. Ipak je riječ o kraju turističke sezone, a velika većina sudionika je na neki način vezana uz turističke aktivnosti koje se ulaskom u rujan značajno smanjuju, pa se mogu sebi dozvoliti da jedno poslijepodne posvete sportsko/revijalnom druženju.

Ovogodišnja regata se jedrila na skraćenoj ruti zbog laganog vjetra. Puhao je maestral, ali snage od možda 5-6 čvorova u najsnažnijim "udarima".

Start regate postavljen je ispred murterske rive, na lancanu, odnosno na način da su krme vezane sve na isti konop rastegnut na dvjestotinjak metara dugoj startnoj liniji, a sidra su bila postavljena pred prove usmjerene prema izlazu iz zaljeva.

Kako su u cijeloj murterskoj uvali male dubine to je idealni uvjet za odrađivanje starta, a koji je u situaciji ovako laganog vjetra i vrlo velike flote, iznimno važan za dobar rezultat.

Po sidrenju i pristupu ovoj problematici moglo se vidjeti koliko je nekim posadama bio važan sportski segment. Neka sidra su bačena i 20-30 metara ispred lancane, pa ako je na provi bio član posade koji može velikom brzinom povlačiti sidreni konop uz stalno održavanje tenzije na istom, barke su mogle dobiti vrlo dobar početni impuls kojim bi se maknule od gužve i izbjegle pokrivanje od strane konkurencije.

Nakon starta flota je trebala jedriti prema izlazu iz luke, ostaviti otočić Tegina s lijevim bokom i jedriti prema prolazu između otočića Žminjaka i Radelja. Nakon toga Žminjak ostaviti lijevim bokom i kroz plitki prolaz između Velikog i Malog Vinika i Murtera vratiti se natrag u luku.

Zadanu rutu završile su 44 posade, a među njima se posebno isticala posada gajete Ilka koja je izvrsno odradila startni dio i nakon toga je samo održavala distancu od pratnje.

Za kormilom gajete Ante Davora Turčinova bio je isti kormilar kao i prethodne godine, Duje Fržop, a uz njih dvojicu jedrio je i Vice Jušić, inače stalni član posade, a gostujući član koji je inače bio zadužen za izvlačenje sidra, bio je Šime Markić iz Biograda.

Oni su lani također bili u samom vrhu regate i do blizu cilja jedrili su na drugoj poziciji, ali u samom finišu pretekla ih je gajeta Trtuša s Antom Turčinovom za kormilom.

Ove godine nitko im nije uspio niti zaprijetiti sličnim raspletom, a evo što je o regati ispričao sam Duje:

Prije svega moram reći da je posada funkcionirala kao jedna cjelina i svatko je izvrsno odradio posao za koji je bio zadužen.
Znali smo da je brod spreman i to je bilo zahvaljujući vlasniku Davoru koji i inače sve ove godine odlično održava svoj brod. Također nam je i oprema bila dobro pripremljena, kao i najvažniji dio - jedro.
Samu regatu je karakterizirao lagani vjetar i kratka ruta te se odmah od početka znalo da se greške neće praštati i da je kod ovih tipova brodova najvažnije kvalitetno odraditi start, jer start nije leteći, već je na sidro i tko se tu dobro izvuče on je naprijed.
Što se samog starta tiče mi smo odabrali možda malo lošiju stranu, ali znali smo da tamo neće biti gužve.
Taj početni dio, izvlačenje sidra, Šime je odradio vrhunski. Ispalio nas je u prva tri broda i tako je i bilo sve do prve punte. S nama su bile još gajete Sirotica i Bepina i znalo se da će netko od nas osvojiti regatu, jer su ostali zapeli u gužvi.
Iduće mjesto gdje smo svi morali proći, prolaz pored Tražeta, bio je još jedno ključno mjesto u regati. Kako je riječ o uskom kanalu bilo je vrlo važno da se svi manevri odrade kako treba. Konkretno je u ovom slučaju riječ o veslanju, jer vesla se kod ovakvih brodova koriste za lakši okret kad se jedri u vjetar.
Za to je bio zadužen Vice. On je to toliko dobro radio da mislim da smo u svakom okretu dobivali i da smo tu radili dodatnu razliku u odnosu na konkurenciju. Ovako po slobodnoj procjeni, mislim da je možda čak u pitanju po 5-6 metara u odnosu na ostale.
A do kraja je ostalo samo da odjedrimo i da pratimo što rade ekipe iza nas.

Duje Fržop, kormilar - Ilka

I dok je posade Ilke kontrolirala situaciju i pazila da im se netko ne približi, prava drama je bila u borbi za drugo mjesto.

Kroz Vinike su iza Ilke prošle Cvita, Bepina i Sirotica, točno po tom redoslijedu. Međutim, ekipa Damira Čorkala na gajeti Sirotica nije odustala i prihvatila takav rasplet regate. Oni su odmah po izlasku iz Vinika i ulaska u murtersku luku odlučili zaobići Bepinu s privjetrinske strane. To im polazi za rukom i ostaju na strani uz Murter, dok je ispod njih još ostala Cvita.

Idućih pola milje do cilja nastavljaju sa svojim prodorom i pred samim ciljem, skoro pa u foto finišu, uspijevaju proći i Cvitu i zauzeti drugo mjesto.

Iza vodeće skupine bila je dosta velika pauza dok nisu u luku počeo pristizati i ostatak flote, a po kojem redoslijedu su ostali završili regatu možete pronaći na ovom linku.