Mjesec dana nakon 52. Pulske regate, jedriličarski klub Uljanik organizirao je 72. Istarsku regatu, jednu od regatu s najduljom tradicijom u Hrvatskoj!

Na startu se okupilo 17 posada iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije. Regata je bila podijeljena u dvije etape, dva navigacijska plova... prvi se jedrio u subotu, a drugi u nedjelju. Vremenski uvjeti su im bili mnogo povoljniji za jedrenje nego kolegama na 40. Primorskoj regati, pa su se zadane rute prejedrile bez ikakvih kraćenja i na opće zadovoljstvo svih sudionika.

Početna podjela flote napravljena je na regatne i obiteljske krstaše, a potom po Open grupama. Prva spomenuta podjela bila je napravljena jer su u skladu s tim bile zadane i dvije rute u svakoj od etapa. Tako da je u regatnoj skupini jedrilo 11 posade, a u obiteljskoj šest. Naravno, start i jednim i drugima bio je na istom mjestu, ali regatne jurilice imale su zadatak prejedriti nešto više milja.

Lijepo nam je puhalo i u subotu i u nedjelju. U subotu smo imali oko 8 do 10 čvorova juga koje je kasnije malo oslabilo, ali trajalo je dovoljno da se prejedri 20 milja, a za koje je najbržima trebalo oko 3 i pol sata.
U nedjelju smo imali buru iste snage, a kako je kurs u tom slučaju bio u mezzo nave onda su dosta brže prejedrili kompletnu rutu, prvima je trebalo oko sat i pol!
Prva etapa je krenula iz Pulske luke. Regatna grupa je jedrila oko Briona, dok su obiteljski krstaši imali jednu bovu u Fažanskom kanalu, ispred Peroja i cilj je potom bio ispred Verudele, kod našeg kluba.
A drugi dan smo krenuli s Verudele. Prema Albanežu su jedrili regatni krstaši, dok su obiteljski okretali Porer, a cilj na Bunarini.

Petra Kliba, JK Uljanik

Subotnji start je postavljen u luci jer se očekivalo sudjelovanje talijanskih posada s regate Pesaro - Pula - Pesaro, pa da se ne gubi vrijeme zbog nužnih graničnih obaveza. Inače je uobičajeno da se regata jedri zapadnom obalom Istre, odnosno da se ide prema Rovinju, Umagu i Vrsaru, ali ove godine se od te plovidbe odustalo zbog aktualne situacije. U svakom slučaju organizatori se nadaju da će već iduća sezona biti u normalnim okolnostima, te da će se ponovno krenuti prema sjevernijim Istarskim destinacijama, a ponovno prema Puli u povratku. Jednako tako postoji i inicijativa povezivanja s Cresom, a jedna od ideja je i da se regata povezuje i s Fiumankom zbog posada koje na nju dolaze iz Slovenije i iz Istre, pa da se povežu dva regatna vikenda.

Foto: Petra Kliba

Spomenuta podjela na regatne i obiteljske krstaše, a potom na Open grupe unutar tih osnovnih podjela dovele su do toga da su skoro svi bili pobjednici :)

Ukupno je bilo deset skupina, a tko je bio u kojoj i s kojim uspjehom je završio regatu možete pronaći na ovoj poveznici, dok hrpu fotografija možete pronaći na Facebook stranicama JK Uljanik.

Naslovna foto: Petra Kliba