Jedriličarski klub Uskok još jednom se prisjetio svog tragično preminulog člana i trenera i u njegovo ime organizirao dvodnevnu regatu krstaša na kojoj je ove godine sudjelovala 21 jedrilica iz Zadra, Biograda i Šibenika.

Regata je oglašena po Openu, tako da je bila i podjela na 8 grupa, ali na moru su se jedrilice ipak posložile po svojim stvarnim brzinama na četiri najbrže, nekoliko u sredini i one na one koji su hvatale priključak i uživale u vjerojatno posljednjem pravom ljetnom vikendu ove sezone.

Jedrila su se dva navigacijska plova. Rute su bile različite, a bile su definirane s po tri točke posebnog interesa. U oba slučaja start i cilj su bili u Zadru, ispred Vitrenjaka, a u subotu se otočić Paranak Veliki morao ostaviti lijevo, dok je jednaki obilazak u nedjelju bio oko pliči Sajda. Točne lokacije ove dvije navigacijske oznake možete vidjeti na priloženoj karti:

Gledajući konačne rezultate moglo bi se zaključiti da je regata bila pomalo monotona. Apsolutno jednaki plasmani u oba plova za prvih osam jedrilica tjeraju na takav zaključak. Međutim, na moru je ipak bilo malo dinamičnije i zahvaljujući insajderskim informacijama s palube jedrilice Mr.J rasplet na regatnom polju poprima jednu sasvim drugačiju dimenziju:

Ujutro je po prognozi bio burin koji nam je dolazio oštro u krmu, pa smo startali na desne uzde sa špinakerima i genakerima i jedrili smo po toj buri sve do Dikla i Puntamike.
Mi smo odlično startali. Bili smo najvisočiji prema bovi i odjedrili smo konstantno po čistom vjetru. Išlo nam je odlično dok nismo upali u bonacu u kojoj su nas uhvatili Furiosa i Gringo. Tu smo napravili jedan kratki repiket u lijevo da se očistimo i nastavili smo se dalje spuštati niz buru.
Ovu etapu je Wish You Were Here loše startao i ostali su iza nas u nekoj drugoj rupi bez vjetra, da bi se potom i oni prebacili lijevo, ali dosta kasnije od nas. Uglavnom, oni su se prvi počeli prebacivati za jedrenje pod Ugljanom, dok smo mi, Gringo i Furioza nastavili jedriti uz kopno dok bura nije prestala puhati. Zato smo morali čekati da zapuše maestral koji je dosta brzo došao.
Maestral je puhao baš iz smjera koji nam je trebao. Mi smo nastavili jedriti s flokom, dok su Gringo i Furioza razapeli svoje driftere i najlaganije flokove.
Mi smo ih tu dosta dobro pratili. Gringo se u toj fazi jedrenja dao pod Ugljan, a Furioza je jedrila malo lijevije od sredine kanala, ali ne uz sam Ugljan kao Gringo.
Dok smo jedrili u ovoj zoni, do rta Sv.Petar, Solaris (Wish YOu Were Here) nas je uspio sustići.
Tu je puhalo 4-5 čvorova i svi iz ove vodeće skupine uspjeli su ga okrenuti unutar nekoliko minuta. Moram reći da su ove tri ostale jedrlice (one iza nas nisam uspio analizirati) do ovog mjesta napravile mnogo više puta od nas s pratećim većim brzinama i da smo se s flokom dosta dobro držali i parirali im. Mislim, nije da sam forsirao da jedrimo s flokom iz nekih posebnih taktičkih razloga, jednostavno još uvijek nemamo jedro tih vrsta koje su oni koristili.
Dok smo okrenuli oko Sv.Petra Fuziosa nam je već nestala iz vidokruga, a i Cipe je dosta odmaknuo, ali zato smo sa Solarisom bili na svega par dužina.
Solaris se niz ovaj kanal (Veli Ždrelac) spuštao sa svojim Code 0, a mi smo podignuli genaker. Inače, tu je kurenat bio strašan, prava rijeka, more je kuhalo jer se miješalo od juga i maestrala, ali u tom coketavanju uspjeli smo stisnuti Solarisa.
Nakon što smo okrenuli Paranak oni su nastavili s Code 0, a mi smo se morali vratiti na flok i daje je bila orca za izaći iz kanala. Tu smo samo vozili u koloni i kad smo se vratili u Zadarski kanal odmah smo upali u maestral od 7-8 čvorova s kojim smo jedrili do cilja u praktički konjskoj trci bez posebnih uzbuđenja. Povremeno bi se malo približili Solarisu, ali nismo imali puno šanse jer je on tu imao podignuto 150 kvadrata, dok smo mi imali 130, oni su jedrili sa stay sailom, mi bez i plus što je tonu i pol lakši od nas.
U ovom plovu jedino sam još vidio da je iza nas bio dvoboj Erca malog (ex Adrion iz Makarske - Lutra 30) i Ruzine.
U nedjelju je bila skoro ista priča, jedino što nismo ulazili iza Ugljana, već smo išli na plić Sajda. Ujutro smo imali burin 5-7 čvorova, na nekim mjestima malo slabiji... 3-4 čvora... pogotovo ispred Dikla.
Redoslijed je bio isti, naprijed Furiosa, Gringo, pa mi. Solaris je na startu prestupio, pa se morao vratiti i zato je dosta kasnio. Dok smo jedrili sa spinakerima i genakerima bilo je bez problema, napravili smo pola milje razlike od Solarisa. Onda je ponovno okrenuo maestral, 5-6 čvorova.
Cipe je ovog puta napravio suprotno od dan ranije. Sad je jedrio uz kopno i polako se penjao... napravili su hrpu vira. S njim su zajedno jedrili i Furiosa i iza Solaris, a mi smo se u trenutku kad nas je Solaris počeo sustizati s nekim gigantskim Codom odlučili prebaciti lijevo prema kanalu.
Ova dionica je bila prava kalkulacija koliko se može dobiti s takvim jedrom, a koliko s flokom jer je bila čista orca prema toj pliči koju je trebalo okrenuti. Tako da su njih troje se s tim mučili uz kopno, stalno viravali, a mi smo s flokom išli sredinom i polako se penjali.
Na kraju smo ponovno formirali vlakić i ponovno nas je Solaris sustigao u posljednjoj četvrtini puta do Sajde.
Nakon okreta opet smo u koloni nastavili prema cilju, ovog puta po maestralu od 8-9 čvorova, a na momente i do 10.
Jedino mi se čini da je Furiosa uglavnom jedrila sredinom kanala, dok smo se mi ostali prebacili natrag prema kopnu.

Damir Desabota, Mr.J - J111

Foto: Leonard Kvarantan - Mr.J

Što se tiče dijela flote plasiranog od 9. pa do posljednjeg mjesta, tu je bilo malo više rezultatske neizvjesnosti. Skoro svi su imali razliku između svojih rezultata unutar dva do tri boda. Samo Petar Pan, Jadranka i Hrvoje uspijevaju zadržati kontinuitet rezultata.

A kad se sve na kraju uzme u obzir vjerojatno ipak naviše treba istaknuti rezultat najmanje jedrilice na regati, jedrilice Malenki - I550. Darko Mičić ga je uspio u oba plova dovesti do 7. mjesta generalno!

Foto: Malenki na prošlogodišnjoj Šibenskoj regati krstaša

Ako vas zanima rasplet regate po grupama, te rezultate možete pronaći na ovom linku.

A fotografije s regate možete pronaći na Facebooku. Ovog puta u galerijama zadarskog jedriličara i zaljubljenika u pogled kroz objektiv, g.Leonarda Kvarantana. Njegove fotogalerije predstartnog perioda možete pronaći na ovom linku, dok su ovdje fotografije snimljene nakon startnog signala.

 

Naslovna foto: Leonard Kvarantan

 

Back To Top