Flash Back 4.1

REGATE ONLINESignali u regati

Nakon što je regata krenula moguće je da će se desiti nekoliko različitih scenarija. Naravno, najbolja varijanta je kad se regata završi bez ikakvih problema i kad nema potrebe da regatni odbor (RO) signalizira bilo koju vrstu izmjena.

Ali neki drugi razvoji situacija nakon startnog signala su uvijek mogući pa ćemo ovdje opisati akcije oko nekih najčešćih.

PROMJENA KURSA

U praksi se zna desiti da tijekom jedrenja vjetar promijeni smjer, pa je privjetrinsku oznaku potrebno pomaknuti na novu poziciju. Uglavnom se promjena obavi na vrijeme pa se u području okreta oko bove od krme uputi gumenjak koji sudjeluje u radu RO te pomoću zastavice C (charlie)

i više kratkih zvučnih signala obavještava sudionike da je privjetrinska oznaka na novoj poziciji.

Uz Charliea se još podižu ili crvena pravokutna ili zelena trokutasta zastavica, a preporuka je da to budu pločice u tim bojama:

Zelena se podiže ako je vjetar promijenio smjer na desno (u žargonu “vjetar je otišao u desno”), a crvena ako je vjetar promijenio smjer prema lijevo (u žargonu “vjetar je otišao u lijevo”).

Ako uz promjenu smjera vjetra dogodila i promjena u brzini vjetra tada RO može ili skratiti ili produžiti “stranicu”. U tom slučaju se još ističu na pločama ili na sličan način znak plus (+) ili znak minus (-):

Objavljivanje novog kursa prema idućoj oznaci se obavlja pomoću ploče na kojoj se napiše novi kurs i RO ga objavi preko radio stanice.

 

 

GUMENJAK (BROD, PLOVILO RO) POSTAJE OZNAKA

Nekad gumenjak RO ne može stići prebaciti oznaku na novu poziciju, pa onda gumenjak mora preuzeti ulogu oznake. U toj situaciji na gumenjaku se ističe zastavica M (Mike):

i stalno se daju kratki zvučni signali dok ga sve jedrilice ne obiđu.

 

 

SKRAĆENJE KURSA

Skraćenje jedrenja (plova) koje se može napraviti prilikom mijenjanja položaja oznake nije isto što i skraćenje kursa. Kad se govori o skraćenju kursa onda se to radi kad RO primjeti da će vjetar nestati i da većina jedrilica neće uspjeti stići do cilja.

Tada se uz dva zvučna signala podiže zastavica S (Sierra) kada se prva jedrilica približi oznaci na kojoj će jedrenje biti skraćeno:

Natjecatelji u tom slučaju moraju tražiti cilj između jarbola na kojem je istaknuta S i njoj najbliže oznake.

 

 

OZNAKA CILJA

Na plovilu RO koje se nalazi s jedne strane linije cilja u vrijeme završetka jedrenja plova ističe se plava zastava:

 

Sve spomenute zastavice se mogu podizati na bilo kojem gumenjaku, brodu ili plovilu Regatnog odbora, osim zastavica za predstartnu proceduru!

You are here Korisno Signali u regati

 

 

Copyright © 2008-2017

REGATE.hr

All Rights Reserved

Flash Back

Flash Back je sustav čija namjena je praćenje regata u realnom vremenu i njihovo kasnije reproduciranje s ciljem analize akcija poduzetih na regatnom polju.

CIJELI TEKST...

REGATE.hr

Obrt iz Šibenika

Mob: +385-91-517-45-11

Email: info@regate.com.hr

Web: www.regate.com.hr